3 pași simpli prin care iluminarea perfecta si moderna a sufrageriei iti va oferi un spatiu de vis

Salutare! Ce-ți face sufrageria? Este mulțumită de iluminarea de care are parte acum? Dar tu ești mulțumit de lumina pe care ți-o oferă? Oricât de bine amenajată ar fi, simți probabil că tot îi lipsește ceva, iar acel lucru ar putea fi chiar piesa de rezistență, iluminarea corectă. Noi propunem să stați puțin de vorbă și să cădeți eventual de acord că este nevoie de câteva îmbunătățiri asupra iluminării. 

Și dacă e așa, ne bucurăm tare mult că ești aici, pentru că ți-am pregătit un ghid super fain prin care să dai sufrageriei tale atmosfera pe care ți-ai dorit-o întotdeauna. Și, desigur, ne era dor și de zâmbetul tău care ne este de fiecare data o sursă de inspirație. 

Ești gata să afli cum oferi sufrageriei tale iluminarea mult visată și cum îți vei asigura confortul și relaxarea meritate din plin?

Haide atunci să începem.

Atunci când iei în calcul iluminarea corectă a sufrageriei, trebuie să urmezi două repere:

- Nivelul la care se află sursa de lumină. Poți avea iluminat înalt, mediu și jos. 
- Rolul sursei de lumină, cele despre care am mai vorbit anterior: de accent, funcțională și de ambient.

Plecând de la aceste repere, trebuie să înțelegi cum să iluminezi sufrageria în funcție de tipurile de iluminat pentru living și rolul pe care îl îndeplinesc, astfel:

1. Tipurile de iluminat pentru sufragerie 

Iluminatul înalt

Alege lustre, candelabre deosebite și spoturi încastrate, deoarece acestea îți vor asigura iluminarea perfectă pe care o cauți. Iluminatul înalt este asociat cu lumina ambientală, lumina difuzată în toată încăperea, în mod direct.

Iluminatul mediu

Pentru astfel de sufragerii îți recomandăm să mergi pe linii de lumină, spoturi montate în zona de lucru și lămpi suspendate deasupra măsuței de cafea sau dinig. Evită montarea acestora deasupra canapelei sau fotoliilor, deoarece este incomod să stai direct sub lumina unui bec atunci când dorești să te relaxezi. Iluminatul mediu se identifică cu toate cele 3 tipuri de iluminat, de accent, functional, dar si de ambient, în funcție de zona pe care dorești să o luminezi și pe care să o pui în valoare. 

Iluminatul jos

Dacă ai un living mai mic, cu un tavan jos, optează pentru aplice sau linii de lumină în diferite moduri deoarece acestea vor oferi lumina necesară spațiului și vor mări vizual camera. De asemenea, recomandăm veioze și lampadare, care îți vor facilita desfășurarea anumitor activități, Pentru a accentua un obiect, un tablou sau un detaliu deosebit al camerei, poți opta pentru un spot încastrat orientabil.
Iluminatul jos este adesea o lumină funcțională, deoarece el îți permite desfășurarea anumitor activități în condiții ideale și recomandate pentru creșterea productivității și a reușitelor. 

Pentru un living care să îți ofere un confort garantat și o stare de bine excelentă, amplasează benzi led la draperie, banda led sub mobilier, deoarece ele oferă o lumină de relaxare, atunci când te uiti la televizor sau ai nevoie de relaxare.  
Iluminatul benzilor de led cât și a liniilor de lumină, se pot face dimabile, astfel  poți obține lumina de relaxare sau lumina puternică atunci când e nevoie.

2. Alegerea corpurilor de iluminat în funcție de temperaturile de culoare 

Înainte de a-ți alege corpurile de iluminat pentru casă, trebuie să cunoști temperaturile de culoare, pentru a știi exact cum să stimulezi anumite reacții prin intermediul luminii.

2.700K: cald, similar cu lumina palidă a lumânărilor
3000k: cald
4.000K: alb de zi (neutru)
6000k- rece
Pentru living, evită lumina rece, deoarece aceasta te face să fii mai alert și mai activ, iar ceea ce tu îți dorești este să te relaxezi și să îți reîncarci bateriile după o zi stresantă și epuizantă. Așadar, alege mereu becurile LED cu lumină caldă, cu o temperatură de maximum 3000 K.
În cazul în care ai o casă în stil rustic, tradițional, poți obține o lumină caldă și un ambient romantic prin iluminat de ambiental, iluminat de relaxare - 2700k.

3. Iluminarea în funcție de amenajarea sufrageriei

Iluminarea sufrageriei trebuie să țină cont de modul în care încăperea este amenajată. 
Astfel, în caz că în mijlocul sufrageriei ai o masă frumoasă cu scaune, plasarea unui pendul deasupra acesteia va face încăperea să arate foarte tare. Pentru o canapea de o dimensiune mai mare, poți pune o veioză sau un lampadar lângă aceasta, pentru a putea regla lumina în funcție de intensitatea de care ai nevoie pentru a desfășura diverse activități precum citit, scris, recreat, vizionarea filmului preferat sau chiar ațipit. 

Că tot am menționat de filme, în caz că nu ai o sufragerie foarte spațioasă, poți de asemenea amplasa veioze sau lampadare lângă dulapurile de lângă televizor sau bibliotecă. Trebuie să mai știi că locul perfect al corpurilor de iluminat de podea se află la colțul camerei sau unde se termină mobila.

E clar, iluminatul face minuni și zicem noi că poate transforma broscuța în print, dar pentru a avea cea mai tare sufragerie, iată câteva sfaturi bonus de care să ții cont în amenajarea livingului:

Echilibrează culorile din sufragerie: albul poate face spațiul să pară mult mai mare, dar dacă dorești ceva mai spectaculos, alege nuanțe luminoase de verde sau albastru marin. De asemenea, echilibrează culorile, iar dacă ai o canapea deschisă, așeaz-o pe un perete mai întunecat.
Păstrează podeaua vizibilă: alege piese de mobilier cu picoare, deoarece astfel lumina se va strecura pe dedesubt și camera va fi mai deschisă și spațioasă. 
Folosește oglinzi pentru a face camera să pară mai mare. Poți alege o oglină mare, care îmbracă peretele sau câteva oglinzi mai mici în rame identice. 
Ține ferestrele curate. Ferestrele murdare deranjează vizual și împiedică apariția luminii, iar cele curate vor face camera să arate mai elegant și mai spațioasă. Nu trebuie să existe nimic murdar în sufrageria ta, nici măcar pe exterior. 
Alege o masă potrivită. Sufrageria este locul deservit adesea pentru a sta la masă, astfel că e important să alegi o masă pe măsură, practică și inteligentă. Mergi pe cea extensibilă sau una cu părți detașabile, care îți va permite să păstrezi sufrageria mereu aerisită și spațioasă. 
Alege un covor ieșit din tipare. Oricât de banal ar părea, covorul din sufragerie face minuni. Un covor mare, așezat sub mobilă sau canapea va face sufrageria să pară mai mare, iar un covor mic, în mijlocul camerei va da senzația de spațiu închis, limitat.


Ei, dar cam atât pentru azi. Sperăm că ți-am venit în ajutor și că începând de acum ai o idee mult mai clară despre cum ar trebui să îți iluminezi corect și inteligent sufrageria. Iar dacă încă mai ai dubii, ne poți scrie oricând, noi suntem aici să îți răspundem la întrebări și să te ajutăm șă iei cele mai bune decizii.  

Și dacă vrei să arunci o privire și peste catalogul nostru de corpuri de iluminat, îl găsești aici, doar dacă poftești. 
P.S. Ne găsești și pe Instagram, unde îți oferim mai multă inspirație pentru iluminarea casei: @lumidex.ro

Să nu uiți să zâmbești și să rămâi în siguranță. 

Inapoi la articole