7 trucuri simple și ieftine pentru a lumina o cameră întunecată

Știm, te-am obișnuit până acum să intrăm adânc în tainele iluminării artificiale și am tot vorbit despre cum să ne folosim de corpurile de iluminat pentru a pune în valoare într-un mod inteligent și perfect locuința, restaurantul sau pentru a oferi angajaților un spațiu de lucru în care iluminarea artificială le crește productivitatea și performanța la maximum. 
Să nu crezi că ne vom opri aici, dar fiindcă știm că te lupți cu problema camerelor întunecate, am ales să îți oferim cele mai utile sfaturi și trucuri pentru a-ți lumina simplu și ieftin încăperile ce dispun de o lumină slabă. 

1. Vopsește tavanul în alb. 
Dacă plafonul tavanului este pictat într-o culoare închisă, acesta va crea o atmosferă mohorâtă și întunecată încăperii. În schimb, albul curat și luminos, în loc să absoarbă lumina, o va reflecta în toată camera. 
Totuși, dacă albul este prea mainstream pentru tine, poți opta și pentru galben strălucitor, pal, bej, bleu deschis, mentă sau crem. 
De asemenea, ai grijă ca mobilierul să fie în contrast cu pereții luminoși, pentru a echilibra decorul. 

2. Folosește oglinzi supradimensionalte și evită încărcarea pereților cu tablouri.
In camerele intunecoase expunerea pozelor, tablourilor si a altor forme de arta pe pereti trebuie redusa pe cât mai mult posibil.
 În schimb, monteaza o oglinda pe perete, iar cu cat aceasta este mai mare, cu atat camera va fi mai luminoasă. În momentul poziționării, ține cont ca acestea să fie pozitionate fata in fata cu fereastra sau pe un perete lateral cu fereastra.
În felul acesta, oglinzile vor reflecta lumina și va face camera sa para mai spatioasa si mai încăpătoare. 

3. Alege cu cap mobilierul.
Un alt truc pentru a oferi strălucire unei camere este evitarea aglomerării încăperii cu multe piese de mobilier. În loc să ai o mulțime de rafturi și mese, alege să instalezi rafturi montate pe perete care sunt alcătuite din lemn de culoare deschisă sau alb vopsit. 
Folosește-le pentru a păstra cărțile și câteva decorațiuni. 

4. Profită la maxim de lumina naturală.
Ține ferestrele curate în permanență. Ferestrele murdare deranjează vizual și împiedică apariția luminii, iar cele curate vor face camera să arate mai elegant și mai spațioasă. Nu trebuie să existe nimic murdar în sufrageria ta, nici măcar pe exterior. 
Renunță la draperiile opace sau trage-le până la marginea ferestrei, astfel încât să nu acopere deloc geamul, ci doar să îl încadreze. Poți folosi în schimb perdele fine, transparente, care vor lăsa lumina să intre sau jaluzele care pot fi trase cu ușurință.

5. Nu ignora podeaua.
Pentru podea, alege un material cu puțin luciu, de preferat alb sau bej care să reflecte. Luciul podelei și reflexiile vor face camera mai mare și mai luminosă. 
Poți alege între gresie, mochete în nuanțe deschise sau un parchet bine lustruit și curat în permanență. 

6. Fă alegerea potrivită a corpurilor de iluminat
Folosește mai multe surse mici de lumină artificială în locul unei singure surse de mari dimensiuni, cum ar fi plafoniera.
Pentru mai mult spațiu și pentru o camera mai puternic luminată, alege lămpile așezate în jurul camerei sau lampadarele de podea. Folosirea mai multor lămpi de podea amplasate strategic, cu nuanțe de culoare deschisă, te vor ajuta să ai o lumină difuzată în toată camera.  
O alta varianta este sa achizitionezi becuri cu mai multi volti, care produc mai multa lumina.

7. Adaugă strălucire camerei.
De exemplu, într-o cameră de zi poți folosi perne de decor acoperite cu materiale ce sclipesc, iar în dormitor poți opta pentru o cuvertură strălucitoare. De asemenea, un alt truc folosit de foarte multe persoane în special pentru dormitor și hol este acela de a adăuga piatră strălucitoare în vopseaua pentru pereți. Dacă ai grijă la dozare, îți poți transforma camera întunecată într-o oază de lumină..sau cel puțin într-un spațiu mai luminos decât era înainte.

Te-ai gândit deja pe care dintre cele 7 trucuri le poți folosi cu succes? Indiferent de alegerile pe care urmează să le faci, nu uita să ne scrii pe pagina de Facebook Lumidex în caz că ai vreo întrebare sau nelămurire cu privire la iluminarea inteligentă și cu stil a spațiului pe care îl deții, fie el locuință, restaurant, spațiu de muncă și altele. 
Împreună facem orice proiect de design să strălucească. 

Inapoi la articole