Cum se montează în siguranță lustra, pas cu pas

Dacă următorul tău proiect constă în instalarea unei lustră, desigur, fără să te eloctrocutezi, noi suntem aici să te ajutăm să aduci lumina în casa ta și să primești toți laurii pentru treaba bună pe care ai făcut-o fără niciun ajutor. Shh..nimeni nu trebuie să știe că ai fost ghidat pas cu pas, rămâne doar între noi. 

Hai să ne apucăm de treabă și să nu lăsăm noaptea să ne prindă la lumina lumânării. 

1. Înainte de a te apuca de treabă, ia-ți toate măsurile de siguranță.
Primul pas este acela de a întrerupe curentul de la sitemul central. În cazul în care oprirea este realizată doar de la disjunctorul local închizând sau scoțând siguranțele, recomandată este verificarea cu un multimetru dacă prin cablurile de conectare nu mai trece curent.
Fă rost de o scară potrivită și stabilă pe care să o poți folosi dacă lustra va fi amplasată la înălțime. Recomandat este să ai lângă tine o persoană care să te ajute cu montatul, pentru a nu fi nevoit să cobori pentru fiecare piesă de care vei avea nevoie.AXC
Ține-ți mâinile în permanență uscate, pentru a evita să te expui unui pericol.

2. Înarmează-te cu toate materialele necesare
  • Corpul de iluminat
  • - Unul sau mai multe becuri
  • - Bormasina
  • - Burghiu pentru zidare
  • - Cleste pentru tăiat cabluri
  • - Ciocan
  • - Creion de tensiune
  • - Conectori electrici sau banda izolatoare
  • - Cleste pentru desfacut
  • - Dibluri
  • - Surubelniță
  • - Creion pentru însemnări
  • - Nivela
De asemenea, se recomandă să porți ochelari de protecție, pentru a nu-ți intra praful în ochi. 

3. Demontează lustra veche. Desurubează becurile, abajururile existente și restul pieselor decorative sau mobile. Identifică locul în care firele circuitului electric sunt legate de conectorii lustrei vechi și desfă-le sau taie-le direct cu un clește.



4. Ești gata de actiune, începem montarea.
Verifică lungimea lustrei. Urcă-te pe scară și așează baza lustrei la nivelul tavanului. De regulă, cablurile de susținere mai pot fi scurtate pentru a elimina câțiva centimetri. De asemenea, în cazul în care lustra permite anumite modificări, mai poți reduce din lungime prin înlăturarea unor lanțuri cu ochi, doar acolo unde este cazul. 
Pentru racordarea electrică, după ce ești sigur că ți-ai luat toate măsurile de precauție și că ai întrerupt curentul electric în întreaga casă, conectează firele de alimentare ale lustrei (nul și faza), la cele care ies din tavan și fixează șuruburile cu o șurubelniță.
Adesea, firele electrice au coduri de culori pentru a ușura identificarea acestora. Firul negru sau maro este marcat cu L (faza), firul albastru cu N (nul), iar uneori mai găsești și un fir verde-galben marcat PE (împământarea). Pentru identificarea mai ușoară a firelor folosește creionul de tensiune. Dacă lumina creionului de tensiune se aprinde atunci cand atinge un fir, înseamnă că acela este un cablu de fază, iar atunci când nu se aprinde, înseamnă că ai găsit cablul nul. Urmează ca după identificarea firelor rețelei din casă să le conectezi la regleta respectivei lustre respectând simbolurile. Pentru a le putea conecta, trebuie să dezizolezi firele din tavan înainte de conectarea cu celelalte. Aranjează firele și strânge-le la baza lustrei, ca mai apoi să o fixezi în tavan. Cablurile se introduc în suportul lustrei, pentru a putea ascunde firele inestetice.
Pentru fixarea lustrei urmează prinderea corpurile de iluminat cu sistemul de suținere deja instalat în tavan. Adesea, vei găsi o clemă metalică de care vei prinde cablul de susținere, cu șanse ocazionale ca modelul de lustră să implice un sistem de prindere direct cu holșuruburi. Pentru astfel de situații va fi nevoie să dai găuri cu bormașina și să instalezi diblul de fixare în tavan.
Pentru montarea becului, la majoritatea lustrelor trebuie să dai abajurul jos. Montează becul și înainte să îl pui la loc asigură-te că este curat. 

5. Repornește alimentarea cu electricitate de la panoul cu siguranțe, apoi testează de la întrerupător dacă montajul lustrei a fost făcut corect. 
Dacă totuși nu ai încă o lustra și te afli în căutări intense, aruncă un ochi peste catalogul nostru și vei vedea câte lustre tari ți-am pregătit, și nu numai. 

Și acum, să se facă lumină! Suntem alături de tine  pentru a da viață tuturor proiectelor tale. 
Și, desigur, tu vei lua toate credițele muncii.

Inapoi la articole