Ghid complet pentru iluminarea corecta si de vis a terasei

Nimic nu este mai plăcut decât să stai într-o seară de vară pe propria terasă, cu un pahar de vin în mână, înconjurat de prieteni, de chicotelile și de glasurile lor.

Imaginează-ți cum în vraja momentului creat, unul dintre prietenii tăi te întreabă dacă i-ai observat noua achiziție, fie ea un obiect de îmbrăcăminte, un accesoriu sau poate o nouă culoare a părului, iar tu din cauza unei iluminări incorecte a terasei, să nu fii capabil să distingi lucrurile între ele și să încerci să te eschivezi din situația creată. Cu siguranță, deloc plăcut.

Iluminarea corectă și inteligentă a terasei este esențială, deoarece pe lângă atmosfera de vis pe care dorești să o ai în propria ta locuință, vrei că în același timp să vezi tot ce zboară sau mișcă odată cu lăsarea serii. Nimeni nu și dorește un musafir nepoftit în băutura sau gustarea sa.
Orice terasă, fie ea modernă sau rustică, este necesar să aibă parte de o proiectare corespunzătoare, având grijă la cele mai mici detalii: placaje și pardoseli, grinzi, dușumea, mobilier, elemente de decor, corpuri de iluminat, așa încât, toate momentele petrecute în acest spațiu cu familia și prietenii șă fie pline de relaxare și amintiri frumoase.
Noi ne-am gândit deja la asta, așa că ți-am pregătit idei de corpuri de iluminat ideale pentru iluminarea terasei tale și pentru crearea unui spațiu de vis:

Aplicele în iluminatul terasei

Este important ca înainte de alegerea corpurilor de iluminat să identifici tematica locuinței tale și să încerci să păstrezi același aer prin intermediul iluminării spre care dorești să optezi.

În cazul unei terase moderne, recomandăm să alegi corpuri de iluminat simple, în ton minimalist, fără să aglomerezi spațiul din punct de vedere vizual. În cazul iluminării cu astfel de corpuri de iluminat, poți opta spre aplicele de exterior cu LED, datorită caracteristicilor pe care le au, precum durata lor lungă de funcționare și lumina puternică pe care o emană. În cazul unui spațiu amenajat în stil industrial, este recomandată folosirea unor aplice de exterior din materiale care copiază stilul halelor industriale. Iar dacă doreșți o iluminare în stil clasic, alegerea potrivită este cea a corpurilor de iluminat de perete care imită felinarele tradiționale.

Pentru o terasă în aproprierea mării, recomandăm spoturi care să evidențieze obiecte ce duc cu gândul la mare și valuri. Este de preferat să păstrezi stilul maritim, iar ghirlandele sau lampioanele ar trebui să fie prezente pe terasa ta, deoarece oferă un cadru romantic. La fel de practice și impresionante sunt borcanele pe post de suporturi pentru lumânări, în care să pui câteva scoici ori nisip. Posibilitățile sunt numeroase, iar tu te poți juca cu creativitatea ta.

Atunci când alegi iluminarea cu aplice, este important ca accentul luminii să cadă pe anumite obiecte sau forme. De exemplu, în cazul teraselor rustice, accentul trebuie să fie pe detalii brute, naturale, care imită coarnele, crengi sau pe plante ornamentale curgătoare și aranjamente florale. Este important să studiezi terasa ta în întregime și să identifici lucrurile pe care dorești să le pui în valoare pentru un plus de eleganță și splendid.
 
Lampioane și lămpi solare în iluminarea terasei

Lampioanele și ghirlandele sunt o variantă ușoară și la îndemână pentru a obține un efect romantic și un cadru de vis asupra terasei tale. Întâlnite în culori diferite, ele pot fi agățate de tavan, pe diferite stative ori pe lateralele terasei. În cazul în care în apropierea terasei se află un copac, ornarea acestuia cu lampioane va crea o atmosferă idilică și cu siguranță va fură privirea oricui. Toată lumea va dori să stea pe teresată și să savureze o băutură rece împreună cu cei dragi.

În același timp, lămpile solare de grădină oferă un ambient frumos exteriorului, iar felinarele vor crea un plus de eleganță spațiului vizat. Felinarele pot fi montate pe perete sau pe stâlp, dar există și o variantă simplă, iar datorită modelului pot fi așezate pe masă sau diverse suporturi.
 
Becurile LED în iluminarea terasei

Iluminarea terasei cu leduri este o opțiune ecologică și modernă pentru o iluminare exterioară. Cu ajutorul corpurilor LED de iluminat, pot fi create jocuri de lumini, pentru a evidenția anumite obiecte sau aranjamente deosebite ale terasei. Spoturile și reflectoarele sunt cel mai des utilizate pentru a crea jocuri de culoare. Mai mult de atât, LED-urile sunt prietenoase cu mediul și mult mai practice, deoarece consumă o cantitată mult mai mică de energie și poți în același timp să economiseșți.

La fel de practice sunt și benzile led,  dar și lămpile solare, pentru care nu doar că nu ai nevoie de energie electrică, ci amplasarea lor nu necesită intervenții specializate sau sprijinul unui electrician.

Lumânări și suporturi handmade pentru iluminarea terasei

Lumânările reprezintă un mod simplu și ieftin pentru iluminarea terasei și pentru crearea unei atmosfere calde și de poveste, care aduce după sine relaxare și buna dispoziție. Lumânările vor reprezenta un plus de frumusețe și decor și, desigur, o sursă de iluminat în plus. Cu ele vei putea realiza o mulțime de jocuri de lumini, dar și de culori. Pe lângă asta, beneficiul lumânărilor se află în parfumul care poate învălui întreaga terasă și te poate purta pe tărâmul visării.

Cele mai simple suporturi de lumânări se pot crea cu ajutorul unor borcane. Pentru a arăta mai bine, acestea pot fi decorate în diverse moduri creative și ingenioase, folosind sfoară, dantelă, bile cu gel, pietricele colorate, flori sau diverse fructe și obiecte spectaculoase.

Lustre și pendule pentru iluminarea terasei

În cazul în care doreșți să iluminezi o terasă înaltă, trebuie știut că merg foarte bine corpurile de iluminat suspendate, de tip pendul sau lustră.

Spre exemplu, în cazul unei terase moderne, îți recomandăm modelele cu LED, cu abajure cât mai libere, amplasate la minimum 80 cm deasupra meselor. 
În cazul unei terase amenajate în stil clasic, ideal este să optezi pentru modele suspendate între grinzile de lemn ale acoperișului, cu forme simple, fluide, echilibrate, clare și raționale
 
Cum să alegi corpurile de iluminat pentru terasă

Siguranța:

Atunci când vrei să amenajezi terasa sau grădina, este absolut necesar să alegi corpuri de iluminat destinate uzului extern, deoarece acestea sunt fabricate special pentru a rezista condițiilor meteo nefavorabile, precum ploi, ninsoare, vânt sau soare excesiv. În caz că terasa este închisă și ferită de astfel de feneomene naturale, poți opta spre corpuri de iluminat de interior. Altfel, optează doar spre corpuri de iluminat de exterior, deoarece siguranța celor din jur este pe primul loc. Îndreaptă-ți atenția asupra corpurilor de iluminat cu un grad de protecție de cel puțin IP44, deoarece îți oferă siguranță în fața umidității sau a temperaturilor scăzute din timpul iernii.
Astfel, pe lângă eleganță și o iluminare inteligentă și corectă a terasei tale, vei avea și protecția și siguranța celorlaltor persoane.

Dimensiunea și înălțimea:

Dimensinea terasei și înălțimea sunt alte două aspecte de care trebuie să se țină cont în momentul iluminării terasei.

Ia în considerare ca în locurile mici să foloseșți corpuri de iluminat de dimensiuni reduse, pentru a lărgi astfel vizual spațiul.

Dacă ai o terasă joasă, folosește lumânări sau spoturi care să evidențieze obiectele din jur și să creeze o atmosferă relaxantă. Evită folosirea candelabrelor ce atârnă din tavan, deoarece vor crea senzația de înghesuială și lipsă de spațiu.

Dacă ai o terasă înalta, poți opta pentru un candelabru, iar dacă acesta e pus deasupra unei mese, nu ar trebui să depășească jumătate din lățimea acesteia. (că diamentru). De asemenea, partea de sus a corpului de iluminat ar trebui să fie cu aproximativ 80 de cm deasupra mesei.

În cazul spațiilor fără acoperiș, optează spre lampioanele atârnate sau cu leduri puse în împrejurimi, pe gard, plante ori copaci. Dacă ai un acoperiș care să te ferească de soarele puternic, poți opta pentru un pavilion.
 
Lumina caldă și lumina rece:

Starea ta de spirit poate fi ușor influențată de temperatura de culoarea a corpurilor de iluminat, iar de aceea este esențial să alegi lumina potrivită pentru fiecare zonă a terasei tale, în funcție de activitatea pe care o desfășori în acel spațiu. Ține cont de faptul că o lumină caldă și primitoare este ideală zonei destinat odihnei și relaxării, iar lumina rece este potrivită zonelor de lucru, deoarece stimulează concentrarea.

Depinzând de spațiile amenajate pe terasă, este indicat să creezi un joc între tipurile de lumini, iar dacă terasa ta dispune de un spațiu de lucru, se recomandă folosirea unei lumini albastre, iar în rest cea cu tentă de galben. Pentru a fi capabil să faci o diferențiere între cele două lumini, trebuie să cunoșți faptul că temperatura de culoare se măsoară în grade Kelvin, iar cu cât acestea sunt mai ridicate, culoarea va tinde spre albastru, iar cu cât sunt mai scăzute, atunci va da spre galben sau portocaliu.

Ca un punct de reper, lumina caldă a unei lumânări are o temperatura de 1800 K, iar lumina caldă a unui bec ajunge la aproximativ 2500-2700 K, în timp ce lumina ce depășește 3500 K este deja considerată a fi lumină rece.

Efecte romantice la tine pe terasă
 
Dacă vrei să impresionezi și să ai o amintire plăcută prin crearea unor momente romantice pe terasă, trebuie să știi că o iluminare corectă joacă un rol foarte important. Te poți juca foarte ușor cu lumini și umbre, alegând una sau mai multe lumânări groase și înalte pe care să le pui în suporturi sau boluri cu o adâncime de cel puțin 5 cm mai mare decât lungimea lumânării. Astfel, flacăra va fi protejată de curenții de aer, iar dacă suporturile au un model deosebit, atunci lumina va fi mai spectaculoasă, iar atmosfera mult mai încântătoare.
 
Dacă vei ține cont de aceste sfaturi de bază pentru iluminarea corectă a terasei tale, atunci îți vei asigura un design exterior de succes și un cadru de vis pentru serile de vară alături de cei dragi.

Noi suntem aici pentru a te ajuta să dai viață proiectului tău de design, fie el interior sau exterior, oferindu-ți sfaturi utile, ghidare și corpuri de iluminat moderne și de calitate.

Pentru corpuri de iluminat inteligente și moderne pentru terasă sau pentru întreaga ta locuință, poți consulta catalogul Lumidex aici.

Iar pentru mai multe sfaturi profesioniste, ne poți scrie oricând pe pagină de Facebook.

Stai alături de noi, deoarece vom veni cu mai multe sfaturi utile și practice despre iluminat, iar dacă dorești mai multă inspirație, ne poți urmări pe Instagram: @lumidex.ro.

Inapoi la articole