Ghid pentru folosirea corpurilor de iluminat suspendate 16 corpuri de iluminat suspendate, pentru un design interior de excepție

Într-un scurt exercițiu de imaginație, te provoc să te gândești la ceea ce reprezintă pentru tine un corp de iluminat suspendat și să îți dai voie să fii conștient de primele lucruri care îți trec prin minte la realizarea acestui exercițiu.

Ei, ție ce îți transmite un corp de iluminat suspendat?

Să fie oare imaginea unui singur bec montat în interiorul unui glob ori a unui reflector, sau poate ți-ai lăsat imaginația să zboare și ai ajuns într-un loc în care creativitatea nu are margini, iar cele mai splendite lucruri prind contur din cele mai mici și mai impresionante detalii? 

Adesea, lumea corpurilor de iluminat suspendate rămâne neexploatată, din cauza unor imagini eronate sau limitative asupra destinației, scopului, designului și a stilului abordat în crearea acestor corpuri de iluminat.

Totuși, important de știut este faptul că există o mulțime de corpuri de iluminat suspendate care devin unice prin cele mai mici detalii care le definesc și care reușesc să lase o amprentă aparte în funcție de locul în care sunt amplasate, de forma lor, culoare, textură, dimensiuni, model și altele.

Pe scurt, atunci când ne referim la corpurile de iluminat suspendate, vorbim despre a face o declarație, despre acel element WOW care poate transforma și cele mai sumbre camere și mai lipsite de personalitate, într-un interior aparte, splendid, în care banalul este înlocuit cu splendidul. Și da, mai sunt și benzi led sau șinele magnetice, dar despre acestea vom vorbi într-un alt articol.

Cu atât de multe stiluri, culori și materiale diferite din care poți alege, lămpile suspendate devin dintr-o simplă sursă de lumină, într-o piesă de artă vie, care transmite emoții și comunică prin cele mai detalii.

Iar pentru a te ajuta să te folosești și să te bucuri de corpurile de iluminat suspendate la potențialul lor maxim, ți-am pregătit câteva sfaturi și tehnici de bază pentru a alege corpurile de iluminat capabile să îți transforme locuința în acel loc care te reprezintă și care te face să te simți ca acasă.
 

Ce este un corp de iluminat suspendat?

În cei mai simpli termini, un corp de iluminat suspendat este un corp montat pe tavan, care atârnă în jos adesea printr-un lanț sau o tijă. Un astfel de corp de iluminat este suspendat la fel ca un pandativ, motiv pentru care este asemănat și recunoscut sub această denumire.

Scopul corpurilor de iluminat suspendate

Înainte de a face alegerea corpului de iluminat suspendat ideal, este important să cunoști rolul principal pe care acesta îl poate îndeplini, în funcție de scopul pe care vrei ca acesta să îl servească în propria locuință.

Așadar, atunci când faci alegerea unei astfel de lămpi suspendate, stabilește-ți în prealabil scopul unic la care vrei ca aceasta să răspundă, încercând pe cât mai mult posibil să nu te lași dus de val, oricât de tentant ar putea fi.
 

Cele 3 scopuri pe care un corp de iluminat susăendat îl poate îndeplini sunt următoarele:

·       Iluminat ambiental – cu o sursă de iluminat generală, care acoperă întreg spațiul.

·       Iluminatul concentrat pe anumite taskuri/activități – iluminează spații de lucru sau zone dedicate unor activități care necesită lumină direcționată.

·       Iluminatul accent – care are ca scop evidențierea anumitor zone de interes ale spațiului, cum ar fi anumite piese de design deosebite, de mobilier etc.


Corpurile de iluminat suspendate pentru lumina generală/ambientală

Un corp de iluminat suspendat cu pandantiv poate fi foarte potrivit ca sursă de lumină centrală în aproape orice încăpere. O astfel de lumină face marginile și colțurile unui spațiu mult mai vizibil, oferind o înțelegere mult mai bună a zonei în care te afli.

Majoritatea corpurilor de iluminat suspendate sunt destinate iluminării ambientale, așadar ia în considere achiziționarea unor corpuri de iluminat cu un difuzor de lumină sau cu becuri semi opace, pentru a evita lumina orbitoare și mult prea stălucitoare.


Corpuri de iluminat suspendate pentru iluminarea zonelor de lucru

Datorită modului lor de a direcționa lumina în jos, corpurile de iluminat suspendate pot fi perfecte pentru iluminarea zonei de lucru.

Spre exemplu, în cazul în care spațiul de lucru nu mai dispune de suficient loc pentru amplasarea unor corpuri de iluminat care să direcționeze lumina acolo unde este necesar, corpurile suspendate vin ca o alternativă perfectă, oferind suficientă lumină pentru orice activitate pe care vei dori să o desfășori, fără a interfera în vreo formă cu spațiul de lucru.

Pentru iluminarea de lucru ia în considerare achiziționarea unui corp de iluminat care este deschis în partea de sus, pentru a te asigura că lumina ce este difuzată sub el nu este prea dură.


Corpurile de iluminat suspendate pentru iluminarea cu accent

Iumina accent se remarcă prin proprietățile sale de a ilumina doar o anumită zonă a camerei, anumite obiecte de design, piese de mobilier etc. O altfel de lumină mai puțin intensă este perfectă pentru a crea o atmosferă intimă, confortabilă deasupra unei canapele sau de a direcționa atenția musafirilor spre acele locuri care dorești să fie admirate de privirile tuturor.


Tipuri de corpuri de iluminat suspendate

Printre primele decizii  de luat atunci când achiziționezi un corp de iluminat suspendat se regăsește stilul/tipul în care corpul de iluminat se încadrează. Acest lucru se datorează faptului că diferite tipuri de corpurilor de iluminat suspendate se vor potrivi mult mai bine pentru anumite scopuri și anumite amplasări.

Printre principalele opțiuni se numără corpurile de iluminat suspendate cu lumini inversate, luminile descendente, luminile liniare, mini-uri, cluster și candelabre.

1. Corpuri de iluminat cu lumini inversate/bol centrat

De cele mai multe ori ne referim la existența unui corp de iluminat sub forma unui bol orientat în sus. Principiul de bază este acela că lumina iese din partea de sus a bolului, urmând să coboare în jos, luminând spațiul.

Aceste lumini ajută la crearea unei atmosfere plăcute într-o cameră, contribuind la prevenirea formării unei lumini dure sau care distrage atenția. 



Source: Wayfair

2. Pendul orientat cu fața în jos

Acest tip de corp de iluminat permite focalizarea precisă a luminii, datorită stilului în care lumina este direcționată în jos. Aceste corpuri pot fi găsite deasupra unei mese de bucătărie, un blat de bucătărie sau într-un loc în care este necesară iluminarea unei anumite zone din casă.


3.    Cu lumina liniară

Se folosesc de cele mai multe ori pentru insulele de bucătărie, datorită luminii liniare care funcționează foarte bine pe o zonă lungă, cum ar fi o insulă de bucătărie sau o masă de biliard. 

4. Pendul mini

Ceea ce face acest corp de iluminat să fie deosebit este faptul că acesta este mult mai subțire, minimalist, ceea ce îl face foarte potrivit pentru numeroase situații în care spațiul este mai mic și mai puțin încăpător.

Chiar dacă aceste corpuri de iluminat pot fi folosite și în mod independet, cel mai indicat este să folosești mai multe surse de genul acesta într-o încăpere, pentru a crea suficientă lumină și un design unic. 

5. Cluster/lumină multiplă

Un pendul cu lumină multiplă se deosebește prin multitudinea de lumini grupate împreună într-un singur corp de iluminat.

Adesea, aceasta se folosește deasupra unei insule de bucătărie, pentru a oferi o lumină suplimentară spațiului în cauză, folosind doar o singură zonă a tavanului. 

6. Candelabru

Într-un mod deloc surprinzător, de-a lungul timpului candelabrele au evoluat sub diferite forme, fiind accesibile pentru toate tipurile de camere și pentru majoritatea locațiilor, datorită formelor și dimensiunilor lor multiple. Candelabrele arată foarte bine în zonele de living cu tavane înalte, oferind grandoare și farmec încăperii. 

Inapoi la articole