Ghid practic și inteligent pentru iluminarea corectă și elegantă a bucatariei tale

Ești în căutarea unei iluminări inteligente pentru bucătăria ta, dar nu știi ce corpuri de iluminat ar pune acest spațiu în valoare? Atunci ai ajuns unde trebuie. Împreună cu specialiștii Lumidex îți vom oferi cele mai bune practici de iluminare inteligentă a bucătăriei.

Ai o bucătărie frumoasă, fără îndoială. Mobilierul este corect poziționat și asortat , iar tu ai avut grijă ca cele mai mici detalii să fie bine puse la punct. Totuși, ceva lipsește, iar când vin musafirii la tine, nu îți complimentează bucătăria pe cât de mult ar trebui și, știi și de ce: încăperea nu este bine pusă în valoare de o iluminare corectă.

Mai mult, petrecând atât de mult timp în bucătărie, îți dorești ca acest spațiu să îți confere o stare de bine și de confort cât mai mare. Doar că, lumina obișnuită îți obosește și slăbește vederea, iar treburile casei sunt mai greu de îndeplinit sub o lumină slabă și incorectă, iar tu îți dorești ca masa pe care o pregătești familiei tale să fie delicioasă și fără nicio scăpare. Știm cât de importantă e iluminarea modernă și corectă a bucătărie, și, de aceea, ți-am pregătit un ghid care să te ajute să ai bucătăria așa cum ai visat.

Este bine știut faptul că pentru mulți dintre noi, bucătăria a devenit nu doar un spațiu de gătit, ci un loc de socializare cu cei dragi, un spațiu în care ne întâlnim cu prietenii pentru a împărtăși povești, pentru a lua masa și nu în ultimul rând, în contextul pandemiei și a lucratului de acasă, biroul personal.  Petrecând atât de mult timp în bucătărie, ai simțit și tu că ai nevoie de o iluminare care să te ajute să fii productiv, să te relaxeze și care să îți creeze o stare de bine.

Înainte de a începe să iei în calcul iluminarea bucătăriei, gândește-te care sunt principalele acțivități pe care le desfășori în această încăpere și care sunt locurile ce necesită în mod deosebit să fie iluminate.

Iar dacă încă nu îți este clar, nu îți face griji, te vom ajuta noi.

Pentru început, este important să cunoști cele trei tipuri de lumini care trebuie să existe în bucătăria ta:

1. Lumina ambientală

Atunci când ai de-a face cu lumină ambientală, concentrează-te pe tavan și folosește iluminarea acolo unde este cea mai mare nevoie. Fiind principala sursă de lumină, este important să optezi spre o lumină caldă, adesea cele mai potrivite fiind lustrele, plafonierele și corpurile suspendate. Lumina ambientală trebuie montată în tavan, deasupra mesei, în așa fel ca lumina să fie dispersată în mod egal pe toată suprafața.

 

2. Lumina funcțională sau lumina de lucru

Atunci când vorbim de lumina funcțională, folosim corpuri de iluminat destinate unor anumite zone din încăpere, cu scopul de a eficientiza și ușura desfășurarea acțiunilor zilnice din bucătărie, acolo unde se necesită o iluminare atentă și separată. Adesea, aceste corpuri de iluminat se folosesc pentru iluminarea suprafețelor de mobilier și a spațiilor de gătit. În cazul în care iluminatul funcțional este incorect instalat, atunci se vor crea umbre pe zonele de lucru, iar tu nu vei mai putea să îți desfășori activitatea într-un mod eficient.

Lămpile care asigură acest tip de lumină sunt instalate adesea sub corprurile suspendate deasupra chiuvetei, deasupra insulei de gătit, a blaturilor și a suprafețelor destinate pregătirii mâncării. Se recomandă ca aceste corpuri de iluminat să fie poziționate la o înălțime de aproximativ 70 de cm deasupra zonei de lucru, dar pot să difere în funcție de caracteristicile bucătăriei proprii.

Spot-urile de iluminat incorporate în mobilă și led-ul de la hotă sunt alegerea perfectă pentru iluminarea zonelor de lucru specifice.

De asemenea, în cazul bucătăriilor dreptunghiulare, mobilate în lungimea lor, spot-urile încorporate în mobilă pot fi soluția optimă. În felul acesta, creezi un ambient plăcut al încăperii și poți accentua întreg spațiul de lucru. La fel de practice sunt proiectoarele led pe șină.

 

3. Lumina accent

Acest tip de lumină este folosit adesea pentru a atrage atenția asupra detaliilor de arhitectură și alte elemente de interese din bucătărie, cum ar fi anumite opere de artă sau alte obiecte de afișaj.

Una din cele mai ușoare moduri de a oferi accent bucătăriei tale este prin folosirea unor lumini sub dulapuri aranjate în jurul perimetrului, sub dulapurile inferioare și sub insula de bucătărie. În felul acesta, pe lângă eleganța și accentuarea spațiului, se crează o lumină de noapte unică și un spațiu de trecere sigur. 

Pentru o astfel de lumină poți alege o iluminare cu bandă led, dar ține cont întâi de suprafața podelei, este mată sau lucioasă? Podelele cu un nivel de luciu ridicat reflectă fiecare punct din iluminarea cu bandă LED, astfel încât acestea necesită o lumină mai difuză. Tot odată, benzile LED se bucură de o popularitate aparte datorită faptului că au un aspect foarte modern, sunt interactive, având funcția de a schimba culoarea și intensitatea de la distanță și, nu în ultimul rând, pentru că pot fi achiziționate cu diferite lungimi.

O altă variantă de iluminat modern și la îndemână este iluminarea deasupra dulapurilor, deoarece pe lângă accent se crează și o iluminare generală a designe-ului bucătăriei tale. Recomandăm folosirea unui canal luminos sau o bandă moale deasupra dulapurilor pentru a asigura iluminarea perfectă.

În cazul în care ai dulapuri de sticlă sau rafturi de afișare, pentru un plus de eleganță și splendid se recomandă folosirea spoturilor de iluminat. Sunt foarte ușor de folosit și perfecte pentru accentuarea colecției de porțelanuri, ceainice, vase din lut și altele. Pentru a pune în valoare o opera de artă, puteți opta spre o aplică LED ce va scoate în evidență valoarea și frumusețea piesei respective. Astfel, decorul tău nu se va pierde în anonimat, iar bucătăria ta va străluci.

Pentru a consulta catalogul nostru intră aici și vezi ce te așteaptă: www.lumidex.ro.

Ți-am pregătit câteva sfaturi bonus de care să ții cont atunci când iei în calcul iluminarea modernă a bucătăriei tale: 

1. Indiferent de iluminarea spre care optezi, atunci când iluminezi blatul de băcătărie, trebuie să știi ce corpuri te scapă de o reflexie supărătoare. Pentru blaturile luciaose este bine să folosești un profil ușor înclinat, pe care să îl montezi către spatele corpului. Dacă blatul este mat, ideală este folosirea spoturilor. Ele trebuie montate pe centrul bazei corpului, la o distanță de 50 de cm unul față de celălalt.

2. În aceeași bucătărie poți integra atât corpuri de iluminat cu lumină caldă, cât și cu lumină rece sau neutră, ce pot fi folosite în funcție de momentul zilei, activitatea desfășurată și de starea de spirit.

3. Nu neglija culorile corpurilor de iluminat, deoarece pot da un plus de frumusețe bucătăriei tale. În cazul în care bucătăria are o paletă neutră, optați spre suspensii îndrăznețe, în culori tari.

4. Mobilierul influențează alegerea luminii. Ține cont ca atunci când mobilierul este realizat din lemn sau pal să alegi corpuri de iluminat care să asigure o lumină caldă. Iar atunci când ai mobilier metalic sau din sticlă să folosești corpuri de iluminat cu tonuri și accente mai reci. Însă, evită folosirea unei lumini foarte reci, deoarece va da bucătăriei un aer steril și rece. 


Noi, cei de la Lumidex, ne dorim să ai parte de întreg confortul atunci când vine vorba de casa ta, dar mai știm că uneori poate fi greu să alegi corpurile de iluminat perfecte. De aceea, suntem aici să te ajutăm să iei cele mai bune decizii, iar pentru un sfat venit direct de la profesioniștii noștri, ne poți contacta oricând pe Facebook: www.facebook.com/LumidexExpert/


Inapoi la articole