Ghid practic si modern pentru iluminarea inteligenta si cu stil a gradinii

Dacă ești în căutarea unei iluminări inteligente și moderne a grădinii tale, atunci ai venit în locul potrivit. Specialiștii Lumidex îți vor oferi sfaturi practice și utile prin care să îți transformi grădina într-un loc de vis. În mod categoric, grădina ta va fi un loc de invidiat și va reuși să atragă privirea tuturor trecătorilor și mai mult ca sigur, aprecierea vecinilor.

Dacă încă nu ești convins de beneficiile iluminării corecte a grădinii tale, atunci îți vom oferi noi câteva motive.

În primul rând, grădina are un rol practic, și anume, acela de a crește gradul de securitate pe timp de noapte. Este important să montezi sistemele de iluminat pe toate aleile din curte, astfel încât să poți circula în siguranță după lăsarea serii. Un alt aspect important este montarea de lumini cu senzor infrarosu pasiv, care activează lumina atunci când detectează mișcare, și descurajează infractorii.

Mai mult de atât, grădina ta poate fi locul perfect pentru petreceri sau întâlniri cu prietenii în sezonul estival, mai ales că din cauza pandemiei cu Covid 19 va trebui să te adaptezi și să găsești soluții ingenioase pentru a te distra. Dacă nu ai luat încă în calcul această variantă, cum ar fi să dai o petrecere cu cei apropiați chiar la tine în curte și să petreceți până în zorii zilei? Categoric, pentru asta ai nevoie de o iluminare corectă, deoarece vrei ca spațiul să ofere în intregime o iluminare corectă, pentru a asigura vizibilitate cât mai mare, iar pentru că vrei să ai o curte de invidiat și să îți asigure întreg confortul, estetica acesteia e la fel de valoroasă.

Dacă preferi poate o ieșire romantică pe terasă sau pur și simplu o lectură la miezul nopții, e la fel de esențial să ai o iluminare cât mai plăcută și corectă a grădinii tale.

Nu în ultimul rând, dacă ai investit în decorul grădinii tale, în flori, arbuști sau copăcei, ar fi frumos să îl pui cât mai mult în valoare.

Așadar, în acest articol vom oferi sfaturi practice despre iluminarea corectă și modernă a fiecărei zone de interes din grădina ta. Garantat, în momentul finalizării proiectului vei vedea cum grădina ta va pride viață și o prospețime aparte.

 

1. Iluminatul aleilor

Există mai multe variante dintre care poți alege, una dintre ele fiind lămpile solare. Este un mod economic și sustenabil de a folosi energia, deoarece lumina naturală va încarca panourile care stochează energie pe toată durata zilei, eliberată ulterior în becurile corpurilor de iluminat pentru exterior. De asemenea, poți opta spre stâlpi decorativi, ce pot fi montați pe aproape orice suprafață, cât și corpuri încastrate. Acestea luminează de sus în jos, sunt rezistente la greutăți și au consum redus de energie.

 

2. Iluminatul pomilor și arbuștilor

Decorarea și iluminarea pomilor te va ajuta să creezi un cadru de basm în curtea ta.

Dacă ești fan al ghirlandelor și luminițelor, poți opta spre decorarea acestora cu diverse lampioane de diverse dimensiuni sau plase de beculețe pe bază de energie solară. Instalațiile de lumini sau lampioanele sunt o variantă ieftină și creativă de a decora grădina, astfel că poți opta spre amplasarea acestora printre copaci, de-a lungul unui gard sau a terasei.Ghirlandele pot fi echipate cu o varietate de tipuri de becuri decorative cu filament, în diverse culori, realizâmdu-se astfe o atmosferă romantică, de relaxare sau propice petrecerii.

O altă variantă este aceea de a amplasa proiectoare la baza copacului, fiind necesar ca  lumina să fie îndreptată spre vârf, nu spre tulpină.

 

3. Iluminatul plantelor și al gazonului

Specialiștii recomandă folosirea proiectoarelor pentru scoaterea în evidență a zonelor în care ai plantat flori sau în care gazonul se vede frumos și proaspăt tuns. De asemenea, se recomandă amplificarea luminii din timpul nopții prin intermediul unor stâlpi decorativi.

 

4. Iluminatul pereților și a obiectelor decorative

În această situație trebuie să folosești cu încredere lumina de accent, deoarece vei reuși astfel să atragi atenția anumitor detalii arhitecturale, sculpturi, plante sau elemente de decor. Și de data aceasta, cele mai eficiente sunt proiectoarele sau dispozitivele de fixare montate pe sol. Acestea trebuie îndreptate de jos în sus, pentru ca efectul obținut să fie unul cu adevărat deosebit.

 

Cum îți asiguri un design eficient și inteligent al grădinii tale?

Așa cum am menționat într-un articol anterior, există trei tipuri de ilumiant: ambiental, funcțional/de lucru și accent. Ține cont de faptul că pentru a avea un design spectaculos al grădinii trebuie să îmbini cele trei tipuri de lumini. De exemplu, lămpile exterioare pot fi combinate într-un mod spectaculos cu felinarele și stâlpii decorativi, dar ține cont de faptul că lumina funcțională se recomandă a fi montată pe aleile din curte, în timp ce lumina accent se recomandă a fi îndreptată spre anumite obiecte de decor, flori, arbuști sau gazonul proaspăt tuns. Pentru lumina ambientală recomandăm folosirea lămpilor exterioare suspendate, felinare sau stâlpi decorativi, iar pentru lumina funcțională aplicele încastrate în alei. Lumina accent poate fi ușor folosită prin intermediul proiectoarelor.

Sfatul nostru este acela de folosi corpurile de iluminat cât mai corect, astfel că trebuie să te asiguri că după lăsarea serii lumina nu va deranja în niciun fel vecinii, dar nici somnul  tău și al familiei tale. De exemplu, lumina care cade de sus crează un efect de lună plină, care oferă o atmosferă plăcută și nu deranjează vizual.

 

Cum alegi culorile pentru grădina ta?

Culorile grădinii tale vor influența starea de spirit, iar de aceea trebuie să știi cum să te joci cu acestea pentru a crea un efect spectaculos al curții.

Roșul oferă o nuanță tomnatică, maronie frunzelor, galbenul oferă frunzelor o tentă uscată, dar în același timp are beneficiul de a ține la distanță insectele din curte. Verdele amplifică și scoate în evidență culoarea frunzelor, iar albul, cel mai recomandat de altfel, va ilumina întreaga curte și va da senzația luminii de pe timp de zi.

 

Cum alegi sursele de lumină potrivite

Surse de iluminat electrice – acest tip de iluminat are ca avantaj faptul că odată instalat, singurele lucrari de mentenanță sunt curățarea lămpilor și schimbarea becurilor. Dacă vei opta pentru becurile LED, acestea au o durată de viață de aproximativ 50.000 de ore de funcționare, pe când cele cu halogen doar de 2.000 de ore,  motiv pentru care este o ocazie bună să economisești.

Surse de iluminat cu baterii – au un grad de ușurință extraordinară la montare, dar va presupune schimbarea bateriilor în mod regulat, iar consumarea acestora va avea ca efect scăderea intensității luminii.

Surse de iluminat cu baterii solare – este economic, simplu de instalat și prietenos cu mediul. Mai mult de atât, pe timpul zilei, acestea se încarcă cu energie solară, ca apoi să producă lumină pe timpul nopții.

 

Ține cont

  • Siguranța este pe primul loc, astfel că în momentul în care dorești să îți iluminzi curtea, ai grijă ca fiecare zonă de interes să fie corect iluminată, pentru a garanta astfel protecția celor din jur.
  • În momentul alegerii corpurilor de iluminat trebuie să iei în calcul stilul arhitectural al casei, bugetul și eficiența energetică. Dacă nu ești sigur de stilul casei tale, ne poți cere oricând părerea, iar noi te vom ajuta să alegi cele mai potrivite corpuri de iluminat.
  • Amplasarea corpurilor de iluminat trebuie să țină cont de cantitatea de lumină necesară. Astfel că, pentru fiecare metru pătrat ai nevoie de 1.5 Wați. Astfel, pentru un spațiu de 100 mp, capacitatea totală de iluminare trebuie sa fie de 150 Wați.

 

După ce ai stabilit principalele zone ale curții tale pe care dorești să le iluminezi pentru un plus de farmec și eleganță, dar și acele zone ce necesită o iluminare corectă pentru siguranța familiei pe timp de noapte, ești gata să îți alegi corpurile de iluminat potrivite pentru grădina ta.

Iar dacă ai nevoie de mai multe sfaturi și păreri avizate, profesioniștii Lumidex îți vin în ajutor. Ne poți scrie oricând pe pagina de Facebook, iar pentru mai multă inspirație ne poți urmări pe Instagram: @lumidex.ro

Pentru corpuri de iluminat moderne și pe gustul tău, intră pe www.lumidex.ro și vezi ce se potrivește locuinței tale. 

Inapoi la articole